U kolovozu pad maloprodaje na mjesečnoj razini

Bez autora
Oct 13 2011

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u kolovozu je u odnosu na srpanj bio nominalno i realno manji za 0,8 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz 2010., nominalno porastao za 5 posto, a realno za 2 posto. Na mjesečni pad utjecalo je smanjenje prodaje motornih vozila u kolovozu u odnosu na srpanj za 19,6 posto, tekstila, odjevnih premeta i obuće 17,8 posto, električnih aparata za kućanstvo 11,8 posto, namještaja za 10,7 posto i dr. Istodobno u kolovozu je u odnosu na mjesec prije ostvaren rast prometa u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za 2,2 posto, motornih goriva i maziva 5 posto, a najveći postotni rast zabilježen je kod prometa knjiga, novina i papirnate robe, za 23,1 posto. Na godišnjoj razini pak, u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, statistika bilježi nominalni rast prometa u 12 trgovačkih struka.

U kolovozu pad maloprodaje na mjesečnoj raziniPromet od trgovine na malo u Hrvatskoj u kolovozu je u odnosu na srpanj bio nominalno i realno manji za 0,8 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz 2010., nominalno porastao za 5 posto, a realno za 2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

Na mjesečni pad utjecalo je smanjenje prodaje motornih vozila u kolovozu u odnosu na srpanj za 19,6 posto, tekstila, odjevnih premeta i obuće 17,8 posto, električnih aparata za kućanstvo 11,8 posto, namještaja za 10,7 posto i dr.

Istodobno u kolovozu je u odnosu na mjesec prije ostvaren rast prometa u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za 2,2 posto, motornih goriva i maziva 5 posto, a najveći postotni rast zabilježen je kod prometa knjiga, novina i papirnate robe, za 23,1 posto.

Na godišnjoj razini pak, u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, statistika bilježi nominalni rast prometa u 12 trgovačkih struka.

Postotno najviše, za 13,4 posto, porastao je promet u maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji ima udjel od 21,5 posto.

Maloprodaja motornih vozila na godišnjoj je razini povećana za 11,3 posto, duhanskih proizvoda 10,5 posto, dok je nominalni rast u ostaloj trgovini na malo u specijaliziranim prodavaonicama iznosio 6,9 posto.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju udio od 37,7 posto, promet je nominalno porastao za 6,2 posto.

Maloprodaja je u kolovozu na godišnjoj razini pala u šest trgovačkih struka, a postotno najviše u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, za 16,3 posto.

Maloprodaja tekstilnih i odjevnih proizvoda u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, pala je 5,2 posto, električnih aparata za kućanstvo smanjena je za 3,3 posto, a knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribora za 9,2 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik